یکی از مهمترین مکان ها در هر واحد تولیدی بخشی به نام اتاق تمیز است. این اتاق ها خود از قسمت های مختلفی تشکیل شده است و وجود هر قسمت ضامن بالا بردن کلاس این اتاق ها است. در اینجا به بررسی ویژگی های سالن اتاق تمیز خواهیم پرداخت.

 

اتاق تمیز

در صنایع مختلف معمولا فضاهایی به نام اتاق تمیز در نظر گرفته می شود. این فضا بسته به نوع صنعت و یا محل استفاده در کلاس های مختلفی طراحی و ساخته می شوند. اتاق تمیز در صنایعی مانند داروسازی، الکترونیک، غذایی و... کاربرد زیادی دارند. بسته به مقدار ذرات الودگی که می تواند در این فضا وجود داشته باشد اتاق تمیز از درجه استاندارد مختلفی برخوردار بوده و در کلاس های متفاوتی طراحی و ساخته می شوند. این اتاق ها خود دارای تجهیزات و قسمت های مختلفی بوده که سطح استفاده از این موارد نیز بسته به کلاس اتاق تمیز در درجات مختلفی دسته بندی و تولید می شوند. سالن اتاق تمیز در هنگام طراحی این اتاق ها نیز بسته به صنعت و یا کاربرد اتاق تمیز در درجات مختلفی طراحی می شود.

 

سالن اتاق تمیز یا کلین روم

 

انواع سالن اتاق تمیز

سالن اتاق تمیز در سه دسته جریان هوا سالن اتاق تمیز با جریان لامینار، سالن کلین روم با جریان غیر لامینار و سالن اتاق تمیز با جریان مخلوط طراحی می شوند. هر کدام از این نوع نیز در یکی از صنایع کاربری دارند.

 

- سالن اتاق تمیز با جریان لامینار

در هر اتاق تمیز نباید ذرات آلودگی از تعداد مشخصی بیشتر باشد. این ذرات به صورت های مختلفی به این اتاق راه پیدا می کنند. برای به حداقل رساندن این ذرات از جریان هوا به صور مختلف در اتاق تمیز استفاده می شود. جریان هوا توسط دریچه ها با شکل های ظاهری متفاوت به درون فضای اتاق تمیز وارد و خارج می شود. در اتاق تمیز با جریان لامینار از انواع مختلف دریچه های هوا که به شکل های دیفیوزر و یا گریل تولید شده اند برای ورود هوا به اتاق استفاده می شود. برای خروج هوا نیز از دمپرها استفاده می شود.

 

- سالن کلین روم با جریان غیر لامینار

در این اتاق ها از جریان هوا به شکل توربولنت استفاده می شود. این نوع جریان هوا که به جریان غیر یک سویه نیز شناخته می شود در طراحی کلین روم برای صنایع خاصی قابل استفاده است.

 

- سالن اتاق تمیز با جریان مخلوط

در این اتاق همان طور که از نام آن مشخص است از هر دو جریان هوا هم سو و غیر هم سو استفاده می شود. هر کدام از این نوع طراحی اتاق تمیز یا کلین روم برای نوع خاصی از صنایع مورد مصرف قرار میگیرند.

 

اصول طراحی اتاق تمیز

 

مراحل ورود به سالن اتاق تمیز

با توجه به خاص بودن محل اتاق تمیز برای ورود به این اتاق نیز باید از مراحل مشخصی عبور نمود. گذر از این مراحل باعث می شود با ورود آلودگی به این فضا به کمترین حد ممکن کاهش یابد. طراحی سه قسمت مشخص قبل از ورود به اتاق تمیز مانع از ورود آلودگی به این مکان خواهد شد. این قسمت ها به این شرح هستند.

پیش تعویض: به علت این که امکان ورود آلودگی به همراه کارکنان این اتاق وجود دارد. برای همین کارمندان این بخش برای ورود به اتاق تمیز باید ابتدا دوش بگیرند. رفتن به دستشویی، شستشوی بینی، استفاده از لوسیون های مخصوص پوست در این مرحله انجام می شود.

تعویض: در این بخش کارکنان باید حتما از پوشش های مخصوص این قسمت برای پوشاندن کل سطح بدن خود استفاده نمایند. پوشش روکفشی نیز برای سالن اتاق تمیز که کارمندان کفش های خود را تعویض نمی کنند ضروری است. پوشیدن دستکش، روپوش، کلاه، ماسک و روکفشی از ضروری ترین پوشش ها در این مرحله است.

ورود به اتاق تمیز: قبل از ورود به اتاق تمیز نیز باید کارمندان از پرده هوا و یا دوش های هوایی عبور نمایند. عبور از هر قسمت باعث کم شدن درصد ورود آلودگی به اتاق تمیز خواهد شد.

 

خروج از اتاق تمیز

بیشتر افراد بر این تصور هستند که تنها ورود به اتاق تمیز دارای مراحل مختلف است و بدون هیچ مشکل می توان از اتاق خارج شد. اما در اتاق های تمیز که در صنایع میکروبی و یا بیولوژیکی مورد استفاده قرار می گیرند خروج از اتاق تمیز نیز ممکن است باعث ایجاد گسترش آلودگی به محیط های دیگر شود. برای همین ورود و خروج از اتاق تمیز باید طبق مراحل مشخصی انجام شود. برای همین برای خروج نیز بخش های معینی در نظر گرفته می شود. از مهم ترین مراحل خروج از این اتاق می توان به این تعداد اشاره نمود.

  • دور انداختن لباس های یک بار مصرف
  • قرار دادن پوشش هایی که دوباره قابل استفاده هستند در محل مخصوص
  • با استفاده از نیمکت باید کفش ها یا روکفشی ها نیز تعویض شوند.
  • باید در هنگام تعویض لباس ها از ایجاد تماس این لباس ها با کف زمین جدا خودداری شود.
  • نام و نام خانوادگی افراد هنگام خروج از اتاق تمیز با ثبت زمان نیز از الزامات خروج از سالن اتاق تمیز است.

 

ایمنی و بهداشت اتاق تمیز 

 

ایمنی و بهداشت در اتاق تمیز

توجه به کوچک ترین نکات بهداشتی در هر اتاق تمیز باعث افزایش بهره وری و کاهش آلودگی به فضای محیط می شود. برای همین کارکنان و عوامل این اتاق نیز در ایجاد ایمنی و افزایش بهداشت این فضا نقش مهمی بر عهده دارند. به همین سبب در این مکان ها باید از عوامل با تجربه و متخصص استفاده شود. طراحی و ساخت سالن اتاق تمیز با توجه به نوع اتاق نیز توسط متخصصین باعث کاهش آلودگی و بالا رفتن ایمنی در این بخش خواهد شد. برای سفارش و دریافت مشاوره از کارشناسان شرکت اندیشگران جامع نعت ایرانیان با شماره ۰۹۱۲۲۲۶۷۳۹۶ تماس بگیرید. 

امتیاز دهید :
نظرات کاربران
ارسال نظر
user
۱۹ فروردین ۱۴۰۰
سلام ممنون از مقاله خوبتان لطفاً بفرمایید سالن کلین روم در چه صنایعی کاربرد دارد؟
user
اتاق تمیز ۰۶ بهمن ۱۴۰۰
هوا فضا اپتیک فناوری نانو آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی دانشگاهی ایمنی بیولوژیکی صنایع نظامی صنایع غذایی داروسازی تجهیزات پزشکی نظامی صنعت الکترونیک تولید البسه بیمارستانی پیوند اعضاء کشت سلول خودرو سازی و …